Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2015 od 3 czerwca we Wrocławiu (PROGRAM)

Damian Filipowski
Tłumy podczas festiwalu kulinarnego Europa na widelcu we Wrocławiu
Tłumy podczas festiwalu kulinarnego Europa na widelcu we Wrocławiu Pawel Relikowski / Polska Press
VII Festiwal Kulinarny Europa na Widelcu potrwa we Wrocławiu od 3 do 7 czerwca. Najsmaczniej będzie w sobotę, kiedy spróbujemy potraw z szesnastu krajów i regionów Europy.

Karp z Milicza, jesiotr, szczupak czy sandacz - to właśnie słodkowodne ryby z Dolnego Śląska będą jedną z głównych atrakcji VII edycji festiwalu kulinarnego Europa na widelcu, który w dniach 3-7 czerwca odbędzie się na wrocławskim Rynku.

Już w przyszłym tygodniu - 3 czerwca otwarty zostanie jarmark produktów i potraw europejskich oraz targi książki kulinarnej "Książka na widelcu". Kulminacyjny moment i możliwość skosztowania potraw z 16 krajów i regionów Europy wypadnie w sobotę.

Piątek - 5 czerwca będzie dniem dolnośląskim, podczas którego królować będzie karp milicki oraz szparagi i rzodkiew z naszego regionu. Dzień poźniej, w sobotę, w ramach europejskiej biesiady będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów Europy.

Cały festiwal zwieńczą występy m.in. Krystyny Prońko oraz Tomislava Golubana - specjalnego gościa z Chorwacji, która jest tegorocznym krajem przewodnim.

EUROPA NA WIDELCU 2015 - DZIEŃ PO DNIU

3-7 czerwca

  • Jarmark produktów i potraw europejskich
  • Targi ksiązki kulinarnej "Ksiązka na widelcu"


piątek, 5 czerwca - Dzień dolnośląski

  • Baseny z rybami ze stawów milickich. Każdy z gości oprócz spróbowania różnych potraw rybnych, w tym tegoroczny specjał pierogi z karpiem, będzie mógł dowiedzieć się wielu informacji na ich temat. W dolnośląskich wodach pływa nie tylko karp, ale również wiele innych ryb takich jak jesiotr, amur, karaś, leszcz, okoń, lin, węgorz i pstrąg. Te wszystkie ryby będzie można zobaczyć właśnie na wrocławskim rynku oraz dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat ich hodowli. Oprócz ryb znajdziemy również wiele warzyw, w tym rodzkiew i szparagi, z produkcji których nasz region słynie.
  • Warsztaty z robienia nalewek prowadzone przez poprzednich laureatów "Turnieju nalewek", który również odbędzie się w tym roku.
  • Konferencja naukowa "Czy dieta cud czyni cuda?" godz. 13-16 w Sali sesyjnej rady Miejskiej Wrocławia. Wykłady poprowadzą pracownicy Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
  • Początek Festiwalu Piwa, który równolegle odbywać się będzie w Browarze Mieszczańskim

sobota, 6 czerwca - Europejska biesiada

  • Od godziny 12 na wrocławskim Rynku ropocznie się europejska biesiada, w ramach której będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów Europy, a wśród nich włoska Sardynia, cypryjska Nikozja, Walia, Walonia, Westfala, Galicja czy przedstawiciele tegorocznego kraju przewodniego czyli Chorwacji - Zagorie oraz Kvarner.
  • Liczne koncerty w tym występy głównych gwiazd wieczoru Tomislava Golubana z Chorwacji oraz Krystyny Prońko
  • Konkurs na najlepszy produkt regionalny oraz turniej lokalnych nalewek
  • Drugi dzień Festiwalu Piwa w Browarze Mieszczańskim

W dniach 5, 6, 7 czerwca na placu Solnym stanie specjalna restauracja znajdująca się 37 metrów nad ziemią "Dinner in the Sky"

Oprócz głownych wydarzeń, na gości będzie czekała masa różnych rozrywek takich jak "Wyznawacz" przygotowany przez Season Magazine, w którym każdy będzie mógł wyznać swoje grzechy kulinarne oraz wróżenie z kotła.

Wielka Brytania (Walia)

Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)

Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)

Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)

Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)

Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)

Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)

Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)

ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)

Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)

Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)

Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)

fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)

kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)

Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)

Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)

Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto