MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz...
fot. pixabay.com

Co szkodzi nerkom? Te rzeczy mogą doprowadzić do wystąpienia kamicy nerkowej, bólu i niewydolności nerek. Zobacz, jak zadbać o nerki

Za dużo soli

Sól stosowana jest przede wszystkim jako konserwant oraz przyprawa, a jej głównym składnikiem jest chlorek sodu (NaCl), który razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Niektóre rodzaje soli zawierają także jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy.

Sól jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie ze względu na zawartość sodu, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Jednak jej nadmiar może doprowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Norma dla zdrowej osoby wynosi: 5 g soli (2 g sodu).

Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na nie dosalaniu przyrządzanych potraw, ale też na unikaniu gotowych produktów, które ją zawierają w nadmiernych ilościach, a są to m.in. sery żółte, feta, wędliny, chipsy, fast-foody, a nawet napoje i wody mineralne.

Zobacz również

Dwa super spotkania w wodzisławskim Muzeum. Przyjadą archeolodzy i aktorka

NOWE
Dwa super spotkania w wodzisławskim Muzeum. Przyjadą archeolodzy i aktorka

Ósmoklasiści z koneckiej "dwójki" w dobrych humorach na egzaminie z matematyki (FOTO)

NOWE
Ósmoklasiści z koneckiej "dwójki" w dobrych humorach na egzaminie z matematyki (FOTO)

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę