MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna zupa miso na obiad. Wypróbuj przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Danie poleca blogerka Plate by Kate

Kasia Nowicka
Receptura uwzględnia użycie wodorostów wakame, czosnku i korzenia imbiru.
Receptura uwzględnia użycie wodorostów wakame, czosnku i korzenia imbiru. Kasia Nowicka
Japońska zupa długowieczności. Pełna antyoksydantów, rozgrzewa i wzmacnia, a do tego ma mnóstwo umami. I nie trzeba iść do restauracji, by cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Zupa miso z grzybami to prosty obiad, który zrobisz bez wysiłku. Sprawdź przepis na zupę miso od Kasi Nowickiej, autorki bloga Plate by Kate.

W skrócie

Miso to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jaki wymyślili ludzie. A wyniki badań jednoznacznie pokazują, że potrawy na bazie pasty przedłużają życie, działają jak antybiotyk i… odchudzają, bo są lekkostrawne i pełne błonnika. W zupie znajdziecie też sporo białka, błonnika i antyoksydantów. Świetnie sprawdza się w czasie przeziębienia lub infekcji. Wzmacnia kości, odtruwa organizm i poprawia trawienie. Nieźle, prawda?

Zupa miso z grzybami – przepis na posiłek w azjatyckim stylu

Porcja: dla 4 osób.
Przygotowanie: 2 godziny + moczenie grzybów przez 12 godzin.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

Wywar warzywno-grzybowy

  • 6 suszonych grzybów shitake,
  • 2 cebule dymki,
  • 5 cm imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 15 cm kawałek białej części pora,
  • 1,5 litra wody.

Zupa miso z grzybami

  • 4 szklanki wywaru warzywno-grzybowego lub wody,
  • 6 łyżek pasty miso,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 opakowanie grzybów shimeji,
  • 6 grzybów shitake z wywaru,
  • 100 g boczniaków,
  • garść wodorostów wakame,
  • 2 cebule dymki lub szczypiorek,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka bulionu dashi opcjonalnie.

Jak zrobić zupę miso?

Przygotowanie:
Wywar warzywno-grzybowy:

  1. Suszone grzyby shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin, najlepiej na noc.
  2. Marchewki obierz, włóż do garnka razem z grzybami i wodą pozostałą po moczeniu. Dodaj dymki, pora, plasterki imbiru i przekrojone na połówki ząbki czosnku. Wlej wodę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny.
  4. Wyłów z wywaru grzyby shitake i odłóż do zupy miso. Wywar dokładnie przecedź przez sitko.

Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii

Zupa miso z grzybami:

  1. Dymkę lub szczypiorek pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki, boczniki i ugotowane w wywarze shitake w cienkie paseczki, grzyby shimeji odetnij od podstawy.
  2. Wywar (lub wodę) zagotuj, dodaj grzyby i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut, by grzyby stały się miękkie.
  3. Dodaj glony wakame i gotuj kolejne 5 minut. Jeśli przygotowujesz wersję z tofu pokrój je w kostkę i dodaj razem z wakame.
  4. Gdy będziesz gotowa/y do podania zupy dodaj szalotki, bulion dashi i zdejmij garnek z zupą z ognia.
  5. W małej misce wymieszaj miso z 1/4 szklanki gorącego bulionu i sosem sojowym, aby uzyskać pastę. Dodaj ją do bulionu i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Czytaj także: Shimeji – tajemnicze grzyby o niezwykłych właściwościach i smaku. Spróbuj, a skorzysta serce, wątroba, mózg. Sprawdź, jak je przyrządzić

Dietę i styl życia Japończyków od lat zachwalają lekarze i dietetycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni dożyć setki to żaden wyczyn. W dodatku otyły Japończyk w przyrodzie występuje niezmiernie rzadko, a panie szczycą się gładka i alabastrową cerą bez cienia zmarszczek. I to właśnie zupie miso między innymi zawdzięczają zdrowie i urodę.

Zobacz także: Zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis na klasyczną francuską zupę w nowym wydaniu. Poleca Plate By Kate

Miso – zupa zdrowia i urody

Przygotowanie prostej zupy nie jest trudne i nie trzeba wybierać się do restauracji, by jej spróbować. Pastę wystarczy wymieszać z lekko przestudzonym wrzątkiem lub wywarem i gotowe. Resztę robią dodatki. W Japonii to tradycyjnie tofu jedwabiste, posiekana szalotka i glony wakame. I nie zapomnij – zupy nie gotujemy! Miso to biologicznie aktywna, żywa żywność, podobnie jak jogurt. Wysoka temperatura i gotowanie niszczą większość pożytecznych bakterii, które wspierają nasz organizm. Dlatego zawsze przygotowuję tylko tyle zupy miso z grzybami, ile jesteśmy w stanie zjeść i nigdy jej nie odgrzewam.

Do zupy miso świetnie pasują różne dodatki, nie tylko tofu i glony. Zupa z grzybami to moja ulubiona wersja. Pływają w niej pieczarki, shiitake, boczniaki i grzyby shimeji. Przygotowana na esencjonalnym warzywnym wywarze smakuje bosko. Czasami wzbogacam zupę pokrojonym w kostkę tofu albo gotowanym w bulionie kurczakiem.

PS. Koniecznie wypróbuj też mojego łososia w paście miso i pysznego bakłażana.

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna zupa miso na obiad. Wypróbuj przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Danie poleca blogerka Plate by Kate - Strona Kuchni

Wróć na szczawnozdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto