Do konkursu stanęło 11 uczestników, w tym dwie restauracje, dwa Koła Gospodyń Wiejskich i jedna Rada Sołecka. Pozostali rywalizujący na gulasze to osoby indywidualne.
Odwiedzających park w Walimiu tradycyjnie częstowano gulaszem. Była też muzyka, stragany i stoiska. Oglądano, próbowano. Wszystkie gulasze były wyśmienite. Wołowe, wieprzowe z dziczyzną, doprawione np. lawendą. Jurorzy mieli trudne zdanie. Oceniali walory smakowe oraz estetykę podania.
Ostatecznie zdecydowali, że wyróżnienie otrzyma Gulasz Świdnicki wykonany przez Danutę Bednarkiewicz ze Świdnicy, a triumfował Gulasz Wołowy po Węgiersku przygotowany przez Ewelinę Pietrzyńską z Walimia. Pani Ewelina podkreślała, ze wszystkie produkty na jej gulasz pochodziły z Węgier.
Warto dodać, że wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody w postaci bonów do sieci sklepów.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
STUDIO EURO 2024 ODC. 6
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?