Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też...
fot. Ajale/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Cieciorka

Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też falafeli, czyli bliskowschodnich kotlecików (czasem zawierają też dojrzały bób). Tajemnicą ich świetnego smaku jest sposób przygotowania: cieciorkę namacza się i miele na surowo, a gotowanie zachodzi podczas smażenia. Dzięki temu kotlecik jest jędrny i ma strukturę, która przypomina mielone mięso.

W 100 g falafeli (ok. 5 szt.):
białko: 13,3 g
żelazo: 3,4 mg
kalorie: 333 kcal

W 100 g ugotowanej cieciorki:
białko: 8,8 g
żelazo: 2,9 mg
kalorie: 164 kcal

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Lechem Poznań

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Lechem Poznań

Kibice na meczu Avia Świdnik - Star Starachowice w trzeciej lidze [ZDJĘCIA]

Kibice na meczu Avia Świdnik - Star Starachowice w trzeciej lidze [ZDJĘCIA]

Polecamy

Przegląd tygodnia od 23.02 w Szczawnie-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Szczawnie-Zdroju, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Szczawnie-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Szczawnie-Zdroju, (23.02-29.02.2020)