MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

Zobacz również

Real Madryt wygrał aż 5:0. Obejrzyj skrót meczu

Real Madryt wygrał aż 5:0. Obejrzyj skrót meczu

Pracownik ONZ zabity przez izraelski czołg. Organizacja prowadzi śledztwo

Pracownik ONZ zabity przez izraelski czołg. Organizacja prowadzi śledztwo

Polecamy

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj